Průšvih VW nabírá obřích rozměrů. Hodnota koncernu klesá. Co bude dál?

Blog > Průšvih VW nabírá obřích rozměrů. Hodnota koncernu klesá. Co bude dál?

05.12.2015

Průšvih VW nabírá obřích rozměrů. Hodnota koncernu klesá. Co bude dál?

Vozy německého giganta se těší popularitě řidičů na celém světě. Každý automobilový nadšenec si s pojmem VW vybaví německou kvalitu, precizní zpracování a nezničitelné motory. To, co však vyšlo na povrch s agregátem TDI nikdo nečekal.

Obvinění z porušení ekologických norem

V současné době čelí VW obvinění z porušování ekologických norem (emisí), které vypouští dieselové motory. Jak se na to přišlo? Překvapivě náhodou. Jedna americká firma testovala výfukové plyny různých automobilů, přičemž došla i na populární vozy Volkswagenu. Při hlubším zkoumání vyšlo na povrch, že tyto německé automobily jsou vybaveny programem, který automaticky rozpozná, kolik má vypouštět výfukových plynů. Na tom by asi nebylo nic špatného, ovšem dle těchto techniků software rozpozná, kdy je auto napojené na počítač, který měří emise. Motor v tom případě přizpůsobí výkon, aby se vešel do normy. V běžném provozu však vykazuje několikanásobně vyšší hodnoty. 

Pokud se tyto informace, které američané zjistili potvrdí, vysí nad VW monstrózní pokuta v řádech miliard dolarů. Akcie VW klesají o desítky procent a hodnota značky se otřásá v základech.

Pro tuzemské motoristy

Co z toho plyne pro našince? Lze předpokládat, že vír na burze se projeví do celkového financování VW. Při omezených prostředcích by na průšvih doplatili i jiné značky koncernu, včetně české Škodovky, která je do jisté míry závislá na německé automobilce. Automobily, které mají chybné jednotky a nesplňují moderní normy dnes nikdo nechce, tudíž cena nových vozů i ojetin by spadla dolů.

Závěrem můžeme jen doufat, aby takovou tradiční automobilku nepostihl stejný osud jako například švédského výrobce Saab. V současné době můžeme akorát spekulovat, kam až tato kauza zajde.

Komentáře

Zatím žádné.
Navštivte naši prodejnu v Trenčíně
SGL Cars

SGL Cars Trenčín - vše pro vaše auto

Zlatovská 27
911 05 Trenčín - Zlatovce
Slovensko
Po - Pá: 09:00 - 17:00
So - Ně: Zavřeno
   2010 - 2024    SGL cars